Aktualno

Izvrsne turističke brojke u Splitsko – dalmatinskoj županiji u 2018. godini – ostvareno 18 miljuna noćenja!

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije nastavlja u smjeru produljenja turističke sezone, praćenja svjetskih trendova održivog turizma, promocijom na svjetskom tržištu, radom na povećanju dolazaka novih gostiju s novih tržišta, jačanju pred i podsezone, povećanju atraktivnosti sadržaja i cjelokupnog turističkog prometa.

U hotelu President u Splitu, 28.03.2019. održana je skupština Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. Na skupštini je predstavljeno financijsko izviješće za 2018. godinu i ostvareni rezultati turističkog prometa za razdoblje siječanj – prosinac 2018. Skupštinu su predvodili dožupan Splitsko – dalmatinski Luka Brčić i direktor turističke zajednice županije Joško Stella.

Brojke su najsigurniji i najčvršči pokazatelj svih uspjeha ili neuspjeha, a da se u SD županiji imaju razloga veseliti brojkama, pokazuju rezultati prošlogodišnje više nego uspješne turističke sezone.

IZVRSNE TURISTIČKE BROJKE: Ostvareno skoro 18 miljuna noćenja!

Regija Srednja Dalmacija u 2018. godini oborila je sve turističke rekorde, te ostvarila bolji turistički promet za 10% u dolacima, s ukupno 3.487.054 dolazaka i 6% odnosno 17.710.498 noćenja. Po broju ostvarenih noćenja, učvrstila je svoju poziciju odmah iza Istre. Sa 20% udjela u domaćem turizmu SD županija nametnula se kao nezaobilazan igrač u raspodjeli turističkih brojki koje joj svake godine sve više idu u prilog.


Udio domaćih turista u 2018. bio je 269.653  što je 13% više u odnosu na 2017. godinu, a udio dolazaka stranih turista je 3.217.401 što je 9% u odnosu na prethodnu godinu. Domaći turisti ostvarili su 1.020.071 noćenja dok su strani ostvarili 16.690.427 noćenja, dakle 5% više u odnosu na 2017. godinu.

FINANCIJSKO IZVIJEŠĆE U PROGRAMU RADA TZ SDŽ

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije ostvarila je 1% više prihoda u odnosu na izmjene financijskog plana, odnosno 16.183.123 kn, od toga temeljni ostvareni prihod iznosi 14.522.727 a ostatak je preneseni višak iz proteklih godina. Ukupni prihod istvareni u 2018. godini je za 27% veći u odnosu na ukupne prihode ostvarene u 2017. godini i to prvenstveno zbog odličnih rezultata turističke sezone, viših prihoda od boravišne pristojbe i prihoda od refundacija na osnovi Udruženog oglašavanja.
Najveći obujam naplate boravišne pristojbe i članarine ostvaruje na području Splitske rivijere i to u iznosu od 5,27 miljuna kuna što je za 9% više naplate u usporedbi s prošlom godinom.
Najveći dio rashoda, odnosno učešće od 46% pripada realizaciji aktivnosti iz stavke Komunikacijske vrijednosti koja se odnosi na ofline i online oglašavanje. Također značajna sredstva utrošena su u potpore događanjima i manifestacijama- financirano je čak 176 vrsta raznih događanja na području Splitsko – dalmatinske županije, te oglašavanje u raznim medijima, organizaciju studijskih putovanja novinara i agenata i realizaciju posebnih programa.

U korak s svjetskim kretanjima

Osluškujući globalne trendove SD županija jednako kao i ostale turističke svjetske regije, priprema nadolazeću sezonu uz brojne analize i praćenja svjetskih kretanja, te uz snažnu marketinšku prisutnost na svim emitivnim tržištima koja su se pokazala zanimljivima u smislu odabira destinacije. Osnovni cilj zadržati sliku SD županije kao mirnog, sigurnog i atraktivnog turističkog odredišta, sa razvojem novih proizvoda i isticanjem brojnih komparativnih prednosti u pred i posezoni.

MARKETINŠKE AKTIVNOSTI

Efikasan marketing mix proveden je na brojnim europskim i svjetskim tržištima. U tom smjeru potrebna su i veća ulaganja u 2019., no ista će se kao i svake godine, vratiti kroz povećanje dolazaka novih gostiju, jer je u turizmu kontinuiran, ciljan i sveobuhvatan marketing – ključ uspješne sezone. Potpora razvoju DMK-a te potpora razvoju privatnog smještaja jedna su od bitnijih stavki u rashodima koje spadaju u dizajn vrijednosti.

Za Google oglašavanje na tržištima EU i SAD izdvojeno je čak 1.604.732 kn. Također se izdvajaju značajna sredstva za oglašavanje na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Youtube i Instagram.

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije oglašava se u svjetski popularnim tiskanim travel izdanjima: National Geographic Traveler, Conde Naste, Escapism, Suitcase magazinu, In your pocket vodičima u Beču, Berlinu i Ljubljani… radijskim i elektronskim medijima te brojnim drugim izdanjima na svjetskom tržištu.

Od vlastitih propagandnih materijala, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije izdala je turistički vodič Srednje Dalmacije, Image brošuru Srce Jadrana, turističku kartu SDŽ, brošure Kulturna baština Srednje Dalmacije, Tilurium, Camping Sednje Dlmacije, Zeleno srce Srednje Dalmacije, Biciklističke karte otoka Brača, Hvara, Makarske rivijere, Zagore… te brojne druge propagandne brošure.

U nastupe na sajmovima, studijska putovanja i prezentacije uloženo je 1.623.639 kn. Splitsko – dalmatinska županija prvi put je samostalno nastupila na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu. Na štandu veličine 52 kvadratna metra predstavili su se turistički klasteri županije: Splitska rivijera, Makarska rivijera, otoci Brač, Hvar, Vis i Dalmatinska zagora, te već drugu godinu za redom izlagala na sajmu New York Times Travel Show, što se pokazalo kao pun pogodak, jer bilježimo dvoznamenkasto povećanje broja gostiju iz Amerike. Također su nastupili na značajnim sajmovima u Londonu, Munchenu, Beču, Pragu, Parizu, Bratislavi, Barceloni, Dusseldorfu, Parmi, Paestumu.
Održane su značajnije prezentacije na Road showu u Sloveniji, Berlinu, Hamburgu i Bremenu, Ljubljani, Milanu i u nekoliko gradova u RH.

TZ Splitsko – dalmatinske županije je financirala studijska putovanja 607 novinara, blogera i agenata iz raznih svjetskih zemalja.
Značajna sredstva se ulažu i u interni marketing, odnosno razne edukacijske programe, edukaciju sustava turističkih zajednica, koordinaciju i nadzor sustava TZ, nagrade i priznanja i obaviještavanje klijenata i javnosti putem newslettera.

Najveći broj edukacija odnosi se na edukacije za privatne iznajmljivače, razvoj turizma na nerazvijenim područjima – Zagore, pokretanje poduzetništva, održivi turizam, makretinške alate u prodaji turističkih kapaciteta, selektivne oblike turizma kojima su sudionici dobili relevantna i praktična znanja o načinima poboljšanja svojih aktivnosti.

75% UKUPNOG SMJEŠTAJA U ŽUPANIJI JE U PRIVATNOM SMJEŠTAJU

Splitsko – dalmatinska županija raspolaže sa 180.000 tisuća kreveta u privatnom smještaju, dakle 75% ukupnog smještaja u našoj županiji, ukoliko to kvalitetno brendiramo i dignemo na višu razinu, možemo puno postići….hit su vile sa bazenima, visoko kategorizirani objekti… gostima treba ponuditi više sadržaja,  potrebna je integracija s lokalnom zajednicom, važno je gostu ponuditi više, da gost koji dolazi u apartman ima kompletnu informaciju što u održava u destinaciji, što se može posjetiti. – kazao nam je Joško Stella, te dodao – TZ SDŽ financira u potpunosti magazin Apartman plus, tako da svaki naš iznajmljivač ima besplatni online magazin, također financiramo 2000 primjeraka u tiskanom obliku…na našim stranicama postoji kutak za iznajmljivače gdje se mogu naći brojni savjeti i informacije o privatnom smještaju
U 2018. Godini izdvojena su sredstva za plaćanje preostalih rata izrade  strateškog dokumenta Studije opteretnih kapaciteta na području SDŽ, koju je izradio Hrvatski institut za turizam, čijom izradom Splitsko-dalmatinska županija je dokazala da je predvodnik turističkog razvoja Hrvatske.


Split, Makarska i Baška Voda prvaci turizma u županiji


Da je Split puno više od ljetne destinacije, svjedoče brojni turisti koji posjećuju ovu svjetsku hit destinaciju i van glavne sezone, brojna sportska i društvena događanja u posezoni, gostiju koji trenutačno borave u destinaciji. U Splitu je u 2018. godini zabilježeno 861.927 dolazaka, što je 18% više nego u 2017, te ostvareno 2.509.586 noćenja, što je 16% veći rast nego u 2017. godini.


Dva najpopularnija letovališta na Makarskom primorju u prošloj godini bilježe nove turističke rekorde Makarska je ostvarila 252.248 dolazaka te povećanje od 3% u odnosu na 2017. godinu, ostvarena je brojka od 1.511.381 noćenja. Baška Voda ostvarila je 159.746 dolazaka te zabilježila povećanje od 11%, te je dosegla brojku od 1.067.337 noćenja.

Promjene u strukturi gostiju – Srednoj Dalmaciji smiješe se nova emitivna tržišta razvijenih zapadnih zemalja

Po strukturi gostiju prvo mjesto zauzimaju Njemci s 340.690 dolazaka, Poljaci s 311.505 dolazaka, gosti iz tržišta Velike Britanije s 231.209 dolazaka s porastom od 17%, gosti iz republike Češke s 224.620 dolazaka,  te gosti s tržišta SAD s 164.050 sa stopom porasta od 24% u odnosu na 2017 godinu.

UKAZALI NA NEDOSTATAK RADNE SNAGE I PROMETNE SIGNALIZACIJE

Na kraju same skupštine održana je rasprava u kojoj su članovi skupštine, mediji te ostali iz turističkog sektora postavljali pitanja direktoru Jošku Stelli i dožupanu Luki Brčiću. Najveći broj pitanja odnosio se na nedostatak radne snage i kvalitetnog kadra u turizmu te na nedostatke u prometnoj signalizaciji

Krešimir Glavina,  vlasnik kliške prijevozničke tvrtke KLISSA d.o.o. ukazao je na problem radne snage u prijevozničkom sektoru.

Zdravko Tudor iz Sunčani Hvar hotela upozorio je na nedostatak oznaka na Autocesti A1 za Srednje – dalmatinske otoke, na izlazu Dugopolje – te također istaknuo kako u sezoni iz Splita prema Hvaru prometuje 15 katamaranskih linija, veliki broj putnika se teško snalazi upravo radi također loše signalizacije u trajektnoj luci.

Kontinuiran rad na jačanju i kreiranju brojnih novih sadržaja

Po samom završetku skupštine direktor Joško Stella izjavio je kako će SD županija nastaviti raditi na razvoju atraktivnosti i konkurentnosti Srednje Dalmacije kao snažne turističke destinacije, na unapređivanju novih turističkih proizvoda i uspostavi novih (cikloturizam, rimske ceste, razvoj ruralnih destinacija dalmatinske Zagore, kulturni turizam..).