Aktualno

Coral shop Irena – rukotvorine korčulanske čarobnice koraljnog nakita – suvenir koji je osvojio svijet!

ČAK ŠEST DESETLJEĆA traje tradicija izrade nakita u obitelji Irene Kaštela, čiji je Coral shop u glavnoj ulici prekrasne povijesne jezgre grada Korčule, već 30 godina omiljena štacija turista sa svih kantuna balote zemaljske!

Irenin nakit, u vidu dragocjena poklona, ili pak prekrasne uspomene s otoka Korčule, obišao je čitav svijet, a ova poduzetna i simpatična – možemo slobodno reći! – umjetnica, opsežno znanje o vrstama i kvaliteti koralja, koje redovito obnavlja na kongresima i edukacijama, ima u malom prstu. Što to goste navodi da joj se uvijek vraćaju (pa čak i iz daleke Australije!), saznat ćete iz narednih ulomaka!

DOVOLJNA JE JEDNA RIJEČ – WOW! Ovo je tek jedna od oduševljenih recenzija sa inače strogog Tripadvisora, na kojem za Irenin dućan pršte sve same pohvale. Njujorčanka Kasandra oduševljena je svojim, ponosno naglašava, odista jedinstvenim i rijetkim nakitom, koji je odabrala uz svesrdnu Ireninu pomoć, a kako koralje smatra prekrasnom uspomenom na Korčulu, kupila je darove i za svoje prijatelje iz Velike Jabuke, koji nisu ništa manje fascinirani!

Talijan Ettore tvrdi da mu je posjet Ireninom dućanu bio jedno od najboljih iskustava tijekom njegovog posjeta Dalmaciji – vlasnica ga je uz profesionalnost i ljubaznost, oduševila i opsežnim znanjem o koraljima, a Britanac Jeff oduševljeno opisuje svoje iskustvo kupovine – odmah je uvidio da se radi o ozbiljnoj trgovini nakita sa koraljima visoke klase – upravo sjajna prilika da obraduje svoju suprugu nakitom za 35. godišnjicu braka! Euforične recenzije nižu se pred našim očima jedna za drugom, a možda ih najbolje može sažeti dojam gospođe Kathleen iz Massachusettsa – ovo je jednostavno prava stvar!

Novak i Jelena Đoković u Coral shopu Irena

OD ŽENE ZA ŽENE – OD SRCA! Irenini kupci složni su u jednom – pristup vlasnice je topao i prijateljski, kao da ih poznaje godinama. Ona sama, po vlastitim riječima, najviše voli, primjerice, ohrabriti sitniju ženu da kupi krupan nakit ako joj se sviđa, pa ne čudi činjenica da se iz Irena Coral Shopa izlazi – ozarena lica.

Eva LaRue nosi nakit Coral Shopa Irena

Kvalitetan nakit od ovako dragocjenog materijala kao da na površinu izvlači žensku snagu i ljepotu, pa će tako raskošna koraljna ogrlica jarkocrvene boje nastala pod Ireninom umjetničkom palicom svojoj vlasnici pomoći da u trenu zasja poput – boginje!

A da koralj nekako prirodno ide uz ono lijepo i božansko, govore brojne legende i vjerovanja koje se zbog njegove ljepote i dragocjenosti, vežu uz ovaj poludragi kamen. Stari Grci vjerovali su da je nastao nakon što je u dvoboju Perzej čudovišnoj Meduzi odsjekao glavu, te je bacio u morske dubine, a njena je krv obojila alge te ih pretvorila u koralje.

U kršćanskoj pak simbolici koralji predstavljaju Kristovu krv i žrtvu, a grane koralja nerijetko su slikane pored Bogorodice, jer simboliziraju zaštitu od zla. Ovom predivnom kamenu pripisuju se čak i mistična blagotvorna svojstva, te se tako vjeruje da poput amajlije štiti majku i dijete, a svog vlasnika čak i od pojedinih fizičkih tegoba.

PRIČA IDE I DUBLJE OD NAKITA. Sposobnost da iz svojih koralja, kao i iz žene koja ih nosi, poput čarobnice izvuče ono najbolje, u Ireninu se slučaju prenijela i na druge sfere života, pa je tako od prosinca 2010. godine ona ponosna ambasadorica ženskog poduzetništva.

_DSC1436

Svjesna je da zbog iscrpljujuće papirologije i brda prepreka takav pothvat može djelovati poprilično demotivirajuće, no njen recept je jednostavan – i itekako učinkovit.

Osim što valja biti ustrajan, naoružan strpljenjem i spreman na puno odricanja, ukoliko su glavni sastojci posla kojim se bavite ljubav i strast – tada nema šanse da ne uspije! A kada bacimo pogled na njena mala umjetnička djela u jarkocrvenoj boji, sigurni smo u jedno – da koralji mogu pričati, rekli bi nam – upravo to!

Više: coralshop-irena.com