Aktivni odmor

Otkrijte Zadvarje! Na svega 45 minuta vožnje od Splita, krije se prava mala avanturistička oaza!

FANTASTIČNI PRIRODNI KRAJOLICI, NAJVEĆI VODOPAD U DALMACIJI, INTRIGANTNA TVRĐAVA IZ SREDNJEG VIJEKA I NAJPOZNATIJI POLJOPRIVREDNO – STOČNI SAJAM U DALMACIJI, SAMO SU DIO ATRAKCIJA KOJE KRIJE OVA MALA OPĆINA

Jeste li znali da se na svega 45 minuta vožnje od Splita, krije prava mala avanturistička oaza?

Riječ je o živopisnom Zadvarju, koje je baza i polazišna točka za mnoge avanturističke aktivnosti, posebno canyoning – adrenalinsko iskustvo koje kombinira šetnju uz (i kroz!) Cetinu, kupanje ispod slapova te savladavanje riječnih brzaca!

Ime mjesta koje znači “vrata”, “prolaz”, “dveri” i više je nego simbolično –osimnajboljeg aktivnog odmora na rijeci Cetini, otkrijte put i do sjajnih gastro iskustava!

RAZGLEDAJTE NAJVEĆI VODOPAD U DALMACIJI – I JEDNU INTRIGANTNU TVRĐAVU. Lokacija  na rubu najdubljeg dijela kanjona rijeke Cetine, znači samo jedno – da je Zadvarje u samom srcu fantastičnog prirodnog krajolika!

Osim u spomenutom canyoningu, kayakingu i raftingu, uživajte u pogledu na vodopade Velika i Mala Gubavica – prvospomenuti visine od 49 metara najveći je u Dalmaciji, a pod njima se može i – kupati!

DCIM\100GOPRO\G0651862.

Zadvarje je poznato i po tvrđavi Duare – razgledajte ovu srednjovjekovnu utvrdu koja krije burnu prošlost! Osim što je u više navrata prelazila iz turskih u kršćanske ruke, ondje je u borbi sa Makaranima, poginuo njen zapovjednik – zadvarski dizdar Hasan-aga-Arapović, muž opjevane Hasanaginice!

POSJETITE ZADVARJE SVAKOG UTORKA, ne propustite stočnu tržnicu na kojoj poljoprivrednici iz Zadvarja i obližnjih mjesta prodaju domaće voće i povrće, autohone proizvode, stoku, ručno izrađene predmete i hranu!

Ima li boljeg osjećaja nego kupiti zdrave i prirodne namirnice pravo iz ruku vrijednih seljaka?

Nađete li se u prolazu ljeti, ugrabite i komadić Zadvarskog šušura – posebno je omiljena Zadvarska noć početkom kolovoza, kada Zadvarjani i svi koji vole ovo mjesto guštaju u zabavnom programu uz gulaš od divljači i ribu na gradele!

Posebno svečano u Zadvarju se slavi i zaštitnik Općine Sv. Ante, kada bude upriličen stočni sajam koji okuplja trgovce iz cijele Hrvatske – posebno poznat po sjajnoj ponudi pečenja s ražnja među kojima se ističe naročito ukusna janjetina.

Više: Općina Zadvarje

Foto: Split Adventure, Omiš Adventure