Aktualno

Ovo su brojke koje šire pozitivu! U našoj najpopularnijoj outdoor destinaciji – Novalji, boravi 8000 gostiju!

Razgovor s direktoricom Tz Novalje Marinom Šćiran Rizner

Novalja i ovoga ljeta figurira kao destinacija broj 1, ne samo u hrvatskom već i u svjetskom okružju. Priča pametno godinama razvijana dovela je do rođenja IN lokacije, koja se pod obvezno mora staviti u svaki putni planer.

Jer  Novalja već odavno nije samo jedna od top destinacija za nadnaravnu zabavu. Postupnim građenjem priče ovaj popularni turistički gradić pretvorio se u nezaobilaznu globalnu outdoor destinaciju, te filmsku i marketinšku svjetsku atrakciju.

Life on Mars 2019 - Visit Novalja

O corona virusu ne znamo mnogo, ali znamo da je sektor na kojeg je možda i najdramatičnije utjecao – onaj turistički. Nakon što je virus praktički redefinirao stvarnost, uz obaveznu prilagodbu novonastalim uvjetima, koliko-toliko održati turističke brojke postao je pravi izazov.

A ovo su brojke koje su nas uistinu fascinirale.

Plaža Straško

U Novalji boravi 8000 gostiju, Kamp Straško na 60% prošlogodišnjeg prometa!

06. srpnja 2020, u Novalji boravi 8000 gostiju, grad je ostvario 55% turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo su jako dobri rezultati za jedno turističko mjesto obzirom na situaciju. Najveći dio gostiju boravi u kampu Straško koji u danom trenutku ostvaruje 70% popunjenosti kapaciteta u odnosu na isti period protekle godine. Tim povodom razgovarali smo s prvom damom novaljskog turizma Marinom Šćiran Rizner.

HOT SPOTS: S obzirom na trenutnu situaciju s korona virusom, čemu Novalja duguje pozitivne turističke brojke?

– Kao destinacija Novalja je na svjetskoj turističkoj karti postala prepoznatljiva po brandu Zrća i velikim glazbenim festivalima kojih nažalost ove godine neće biti a njihov će nedostatak uvelike utjecati na turističku sliku Novalje u svim njezinim parametrima. Kao što se u početku oprezno prognoziralo 30% ostvarenja turističkog prometa vrijeme krize otvorilo je nove izazove i ali i neke nove šanse. Ono što Novalju osim party turizma čini prepoznatljivom je izvrsna kamp ponuda koja je u novonastaloj krizi prva počela pokazivati  znakove oporavka te trenutno u našem najvećem kampu  „Straško“**** boravi 3220 gostiju. Osim kampova, naravno preostali dio gostiju boravi u smještajnim kapacitetima obiteljskog smještaja, hotelima i vrlo mali broj u hostelima. Novalja je prometno izuzetno dobro povezana, trajektna linija Prizna – Žigljen, Paški most, svakodnevna katamaranska linija Rijeka – Novalja, linija sa Rabom, čine je destinacijom idealnom za automobilske goste. Mnogobrojne uvale i pješčane plaže nerijetko su proglašene najljepšima u Hrvatskoj, raznovrsna ponuda smještajnih kapaciteta od novih hotelskih do malih obiteljskih hotela poput nagrađenog Boškinca, kvalitetnog obiteljskog smještaja i vila na osami pa sve do kampova, ove godine svatko može pronaći svoju oazu mira i sigurnog boravka u Novalji.

HOT SPOTS: Na Otoku Pagu pokrenuta je nova brending kampanja, u odličan projekt zajedničkog predstavljanja Paga na globalnom turističkom tržištu udružili su se svi Tz-ovi otoka. Možete li nam reći nešto više o kampanji?

Pag mjesečev otok – jedna zajednička vizija

Priča aktivnog odmora i hedonističkog uživanja savršeno zaokružena okusima i mirisima otoka!

– Zajednički nastupi svih Zajednica otoka Paga traju nešto više od dvije godine ponajviše zahvaljujući predstavljanju na turističkim sajmovima. Iako svako turističko mjesto na otoku Pagu ima svoje specifičnosti i različitosti, k tome smo još i podijeljeni na dvije županije; Zadarsku i Ličko senjsku, svjesni smo da našeg gosta ne zanimaju administrativne granice već je na nama da mu pružimo najbolje od svakog kuta otoka, od Fortice do Luna. Mjesečev otok ima savršene predispozicije razvoja outdoor destinacije, četiri godine održavamo već prepoznatu trail utrku Life on Mars, unaprijedili smo postojeće i razvili nove staze poput trail staze „Zagrljaj kamena i vjetra“ u Pagu, prve morske Via feratte u Metajni, organizirali polumaraton Lun – Novalja (Run Croatia), biciklističku utrku Granfondo Pag, međunarodnu veslačku regatu Osmerci na Pagu Zrće – Pag, Otok Pag trail u Kolanu, pokrenuli gastro priču Pag na meniju… Bitno je naglasiti da upravo navedene zajedničke aktivnosti usmjeravamo kvalitetnom i dugoročnom održivom razvoju otoka, naročito njezinom predsezonskom i posezonskom karakteru koji u sinergiji sa našim turističkim subjektima; hotelima, iznajmljivačima, ugostiteljskim objektima oblikuje turistički proizvod gostima koji traže nove izazove, pustolovine i destinacije. Mišljenja sam da aktivni turizam u Hrvatskoj ima ogroman potencijal i da je aktivni odmor budućnost turizma naše prelijepe zemlje. Naravno otok Pag uz svoje prirodne atrakcije i resurse ima još jednu komparativnu prednost a to je otočna gastronomija, koja se savršeno uklapa u priču aktivnog odmora i hedonističkog uživanja u okusima i mirisima otoka. Ubrzo nam izlazi zajednički promo video otoka Paga i sve navedeno vidjet ćete pretočeno u slici!

HOT SPOTS: Kako se na vas odrazila korona kriza, kakva su očekivanja za sezonu?

– Sve manje se fokusiramo na očekivanja, obzirom da se situacija mijenja na dnevnoj bazi a booking ovisi o trenutnoj epidemiološkoj slici u Hrvatskoj. Početkom lipnja kada su se granice otvorile, pozitivna epidemiološka slika posljedično je utjecala na pojačani booking za srpanj, kolovoz, rujan, gostu je sigurnost i zdravlje na prvom mjestu te samim time na svima nama odgovornost maksimalnog pridržavanja epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u RH. Obzirom da je novaljski turizam u velikoj mjeri naslonjen na turistički proizvod Zrća gubici će zasigurno biti veliki obzirom da se ove godine neće održavati festivali na našoj najpoznatijoj party plaži i da je općenito event industrija snažno pogođena pandemijom koronavirusa. Festivali, koncerti, sportski eventi i masovna okupljanja do daljnjeg su u Novalji prolongirana za neke sigurnije mjesece. Taj udar osjetit će svi koji su naslonjeni u najvećoj mjeri na turistički proizvod Zrća od iznajmljivača, ugostitelja, hotela, prijevoza do Zajednice i sa tim se nažalost moramo pomiriti. Pandemija nije poštedjela cijeli svijet tako ni nas. Pojedini iznajmljivači koji su zadržali svoje stare goste i koji unatoč svemu žele doći u Novalju na ljetovanje, sa popunjenosti kapaciteta neće imati problem, no ta brojka je u manjini a u privatnom smještaju raspolažemo sa oko 20.000 kreveta (osnovnih  pomoćnih).

Pojedini open air klubovi otvorili su svoja vrata na Zrću, rade kao ugostiteljski objekti, prilagođavaju svoju ponudu i drugim profilima turista naročito obiteljskim gostima te individualcima koji se kupaju na Zrću, svjesni da epidemiološke mjere, ples sa maskama i distanciranje ne ide ruku pod ruku sa proizvodom party turizma. Plaža Zrće će ove godine imati obrise turizma kao prije 25 godina. Protekle godine na području grada Novalje ostvareno je 1.700.000 noćenja u komercijalnom smještaju te je cca 900.000 noćenja generirano motivom dolaska na Zrće. Ove godine naša predviđanja su 30% prošlogodišnjeg turističkog prometa, sve iznad biti će ugodno iznenađenje.

HOT SPOTS: Koje su komparativne prednosti Novalje u odnosu na druge destinacije?

– Blizina destinacije svakako, prometna povezanost koju sam već ranije spomenula (220 km udaljenost od Zagreba, 240 km od Ljubljane, 580 km od Beča), prirodni resursi, mnogobrojne plaže i skrivene uvale prilagođene željama i profilima potražnje gostiju. Raznovrsni sadržaji na obiteljskim plažama, 5 plaža za kućne ljubimce, nudistička u Staroj Novalji, party plaža Zrće, aktivna outodoor ponuda ukoliko želite aktivan vikend odmor, dječje sportsko-kreativne radionice koje radimo sa našom proslavljenom rukometašicom Maidom Arslanagić, sve je to jedna šarolika lepeza raznovrsnog turističkog sadržaja ovog ljeta! Bicikliranje, kajakarenje, penjanje po stijenama ili trčanje po trail stazama, mogućnost posjeta 2 000 godina starih stabala Lunjskih maslina ili jahanje na konjima, ulaz u rimski vodovod u Gradskom muzeju Novalja iz vremena Rimskog carstva, šalju drugačiju turističku razglednicu iz Novalje. Gastronomski otočni hram „Boškinac“ ove godine dobio je svoju prvu Michellinovu zvjezdicu i nezaobilazna je gourme ruta u novaljskom polju. Sve navedeno sa raznovrsnom smještajnom ponudom komparativne su prednosti Novalje ovog ljeta.


HOT SPOTS: Koliko je vaš brend, utrka Life on Mars pridonijela pozicioniranju Novalje u svjetskim okvirima?

Utrka Life on Mars, Pag Island Trail svoje prve povoje dobila je prije 4 godine kada je osnivač Treking lige i entuzijasta Šimun Cimerman predložio koncept i ideju navedene utrke. Započeli smo sa 800 trkača a danas brojimo preko 1200 trkača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Crne Gore, BiH, Njemačke i Nizozemske. Obzirom na kameniti krajobraz Metajne i njegovo atraktivno naličje poput Marsa, 3 atraktivne duljine staza (7 km Light, 14 km Active, 21 km Challenger) i vikend program prepun pozitivne energije prometnulo je utrku među najpoželjnijima trail i treking utrkama godine. Mogu slobodno reći da je Life on Mars trail utrka kamen temeljac razvoja outdoor turizma otoka Paga i svim našim budućim nastojanjima oblikovanja otoka u jedinstvenu outdoor cjelinu. Inače Metajna, naročito plaže Ručica i Beriknica dio su trail staze Life on Mars koju možete individualno ili u grupi istrčati/prohodati a nerijetko i scenska kulisa za snimanje glazbenih videospotova (Severina & Petar Grašo, Ana Rucner, Matija Cvek), modnih editorijala (Vogue Portugal, Latin America, slovenski Elle), stranih igranih filmova, modnih reklama itd. „Mars“ je postao prepoznaljiv sadržaj aktivne ponude u Metajni, naselju nedaleko od Novalje i ove godine koja je kao i svima trebala biti rekordna postati najposjećeniji sportski događaj predsezone na kojem se očekivalo 1500 natjecatelja. Kvalitetni brandovi se dugo grade, ne sumnjam da će „Mars“ postati jedan od njih.