Aktualno

EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE „ATENA“ – Unikatni suvenir i očaravajuća rapsodija ukusa otoka Hvara!

This post is also available in: English

Atena je najkvalitetnije maslinovo organskog porijekla, ono koje će istaknuti i zaokružiti okus svega što takne, a uz njega će čak i komadić kruha i sira postati opojna i očaravajuća okusna avantura.

Nije to tek obično dalmatinsko ulje, u proizvodu OPG-a Plenković, u tekućem žutom zlatu s otoka Hvara pod snažnim imenom Atena, u tom premium ekstra djevičanskom maslinovom ulju nastalog iz zrelih plodova masline iz starogradskog polja, utkala se povijest i tradicija, ali i vjekovno znanje otočkih težaka.

I samo joj ime na to aludira, na božicu Atenu, jednu od glavnih figura grčke mitologije koja je narodu darovala maslinu. A Grci su je oplemenili, i iz je napravili ulje koje su čuvali u keramičkim posudama – amforama.

I tako bi i danas, iznimno maslinovo ulje Atena dolazi u keramičkim bocama koje čuvaju sva njegova nutritivna svojstva. Atena je prehrambena i kulturna povijest otoka Hvara, ona je spoj tradicije i suvremene tehnologije.

Ambalažno je prilagođena i dopadljiva oku, i dolazi u limitiranoj seriji. U OPG-u Plenković ove godine imaju oko 500 bijelih boca. A uz njih tu je također i limitirana serija u  crnoj boji. 

Atena Premium u sebi nosi srednje do intenzivno izraženu voćnost u mirisu po plodu masline i zelenoj travi,  jabuci i rajčici, s dominirajućim intezivnim okusom badema.  Zaokruženog notama artičoke i rukole.


Atena Slavač je ulje blagog okusa koje će zadovoljiti široki krug potrošača koji prefeiraju blaga maslinova ulja. Nježnog je mirisa po zrelom plodu masline, mekanog okusa po zrelom voću i izraženih cvjetnih nota.


I zbog činjenice da se veliki dio maslinika ovog OPG-a nalazi u starogradskom polju koje je pod zaštitom UNESCO-a, Atena crpi snagu mikrolokacije u kojem je rođena i dozrela.

Kušajući Atenu kuša se zapravo povijest otoka, znanje koje se 2400 godina prenosilo s koljena na koljeno.

Stari Grad i Starogradsko polje | Stari Grad

I što i u ovom modernom dobu progovara o konceptu terroira, što okus i karakteristiku ovog ulja veže za osobitosti mikrolokacije.

RAPSODIJA MEDITERANSKIH OKUSA

Atena je, kako su je ocijenili najbolji stručnjaci iz enološke struke stolno ulje u najboljem smislu, ono koje će istaknuti i zaokružiti okus svega što takne. A taknut će sve, i komadić kruha i sira, i slanu srdelu i feštu od brujeta. Rapsodiju će napraviti u svakom jelu, potaknut će nepca, izazvati val gastronomske ugode i pojačati značaj najpriznatije, najcjenjenije i najzdravije prehrane, one pod naslovom Mediteranska. Naše.

Vlasnici OPG-a Plenković su supružnici Magdalena i Ljupče Plenković, koji su se prošle godine odlučili na brendiranje maslinovog ulja te uz naslijeđene maslinike kupili još polja. Plan im je zasaditi još maslina te postupno proširiti proizvodnju.

„Želja nam je bila spojiti autohtoni proizvod s povijesti i kulturom polja, blagodatima mediteranske prehrane te ga upakirati u luksuzni suvenir.“

Web shop je dostupan na adresi : www.atenahvar.com


Prodajna mjesta:

“Za pod zub”- Srinjo kola 11, 21460 Stari Grad

“Aroma Dalmatia”-Dioklecijanova 5, 21000 Split

“Terrami”-Zadarska 3, 21000 Split

Foto: Phastudio

This post is also available in: English