uncategorised

Francuska televizijska ekipa popularnog TV kanala “Voyage” snimila prilog o Muzeju Sinjske alke i viteškoj igri Alki

Prošli tjedan Dalmatinsku Zagoru posjetili su nas članovi francuske televizijske ekipe „Adrenaline“  radi snimanja epizode o UNESCO-voj baštini za serijal „The wonders of UNESCO“ francuskog TV kanala Voyage.

Cilj njihovog dolaska u naš dio Dalmatinske zagore bio je posjet Muzeju Sinjske alke, te UNESCOV-a nematerijalna baština grada Sinja, posebice Viteška igra Alka koja se nalazi na njegovom popisu od 2010. godine.

Tijekom svog boravka u Dalmaciji, redatelj Luca Bergamaschi i asistentica režije Pauline Bernard-Vernay, snimati će priloge o UNESCO-voj baštini i u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku te otoku Pagu.

 Prilog o Muzeju Sinjske alke i viteškoj igri Alki započeo je na sinjskom hipodromu gdje su snimane pripreme alkara kao i djeca polaznika naših konjičkih klubova. To su im omogućili članovi Viteškog alkarskog društva Frano Ivković i Stipe Šimundža, a iz KGK Alkar, Mirko Penić.

U Alkarskim dvorima i na utvrdi Kamičak sniman je dio posvećen povijesnom konceptu Alke, njenoj opstojnosti kroz stoljeća, odrednicama što je čine posebnom, te razlozima njenog uvrštavanja na UNESCO-v popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Potrebne informacije dao im je kustos Muzeja Sinjske alke Tomislav Barhanović, alkar Petar Tomašević i alkarski momak Lovrin Tomašević.

Foto: Monika Vrgoč