Aktualno

Sjajne turističke brojke u Splitsko – dalmatinskoj županiji! JOŠKO STELLA: „Prva polovica kolovoza za samo 11% lošija od rekordne 2019., nautičara čak 88% više!”

Očekujemo izvrsne rezultate u drugom dijelu kolovoza te u posezoni

Razgovor s Joškom Stellom, direktorom TZ Splitsko – dalmatinske županije

U prvoj polovici kolovoza ostvareno je 89% turističkog prometa rekordne 2019. Nautičkih gostiju ima čak 88% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gotovo sve destinacije u Županiji dostigle su ili prestigle prošlogodišnje brojke što znači da smo dobro organizirani, te ostvarenje ovakve izvrsne sezone u izvanrednim uvjetima poslovanja rezultat je odlične suradnje privatnog i javnog sektora na pripremi, organizaciji i realizaciji ove turističke godine” kazao nam je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

U kolovozu, srcu turističke sezone, Splitsko – dalmatinska županija sa zadovoljstvom ugošćava sve veći broj turista koji će tople ljetne dane odmora provesti uz more, u zelenom srcu Dalmatinske zagore ili na našim otocima.


Kakvi su turistički rezultati u Splitsko – dalmatinskoj županiji?

Prva polovica kolovoza u Splitsko – dalmatinskoj županiji je za samo 11% lošija od rekordne 2019.  12. kolovoza dosegli smo turističke brojke koje odgovaraju ukupnom turističkom prometu ostvarenom tijekom 2020. godine. Što znači da smo svakim novim danom korak bliže rekordnoj 2019. godini, pritom je neophodno da ostanemo organizirani i disciplinirani te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera.
U prvih 15 dana kolovoza ostvareno je odnosno 418 tisuća dolazaka te 2,7 milijuna noćenja. Od početka 2021. godine ostvareno je 1.459.233 dolazaka te 8.565.826 noćenja, 55% dolazaka  više prošle godine i 47% noćenja više nego prošle.

Koji gosti su najbrojniji?

Promatrajući udio gostiju prema zemljama iz kojih dolaze u 2021. najbrojniji su gosti s poljskog, njemačkog, češkog, mađarskog, slovačkog i francuskog tržišta.
Porast broja gostiju najveći je s francuskog tržišta 265%, slovačkog 200%, madjarskog 180 %, poljskog 140% te njemačkog 110%.

12. kolovoza dosegli smo turističke brojke koje odgovaraju ukupnom turističkom prometu ostvarenom tijekom 2020. godine
Koliko su ovogodišnji turistički rezultati iznenadili djelatnike u turizmu?

Ovogodišnja neizvjesna i iznimno stresna sezona za turističke djelatnike Splitsko – dalmatinske županije značajnim povećanjem turističkog prometa u srpnju, te rezervacijama i odličnim najavama dolaska gostiju u kolovozu, ulijeva novi optimizam i nadu da će turistički mjeseci koji su pred nama te posebice posezona biti u znaku značajnih dolazaka i noćenja. Broj gostiju koji nas posjećuju od sredine lipnja ima neprestani rast, da bi nas u srpnju posjetilo 710 tisuća turista koji su ostvarili 4,3 miljuna komercijalnih noćenja, što je porast od 62 posto u dolascima i 48 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Da su dosadašnji gosti iz Srednje Dalmacije otišli zadovoljni i svoje dojmove prenijeli drugima, potvrđuje nam svakim novim danom sve veći broj avio-linija iz Europe prema Splitu, čime aviokompanije prate sve veće zanimanje gostiju za dolazak u našu županiju.

Koliko je povoljna epidemiološka situacija utjecala na naša ciljana tržišta?

Zbog povoljne epidemiološke situacije, za koju su se pomno pripremali svi u turističkom sektoru, Hrvatska je prema novim pravilima koje je od 1.kolovoza uvela Njemačka za svoje građane koji se vraćaju iz drugih zemalja, svrstana u nerizično područje. U skladu sa okolnostima koje diktiraju epidemiološke mjere i naši domaćini u turističkim mjestima potrudili su se organizirati i ponuditi gostima neke nove sadržaje na otvorenom kojima neće ugroziti njihov siguran boravak, a pružit će im zadovoljstvo i doživljajima ispunjen odmor

Kako se Splitsko – dalmatinska županija pripremila za prihvat ovolikog broja gostiju u složenim okolnostima?

Srednja Dalmacija i u kolovozu kao najizdašnijem turističkom mjesecu u poslovnoj godini spremno dočekuje svoje dugo čekane goste, a turističke kompanije, domaćini u obiteljskom smještaju, marine i kampovi poštuju stroge epidemiološke mjere i standarde zaštite. Baš kao i cijela Hrvatska koja je po epidemiološkoj situaciji trenutno najsigurnija EU članica na Mediteranu i Splitsko-dalmatinska županija svakodnevno ugošćava svjetski poznate osobe koje tako u svijet šalju najbolju marketinšku poruku našeg turizma.

Informaciju o našoj sigurnosti i spremnosti za turistički posao u posebnim okolnostima komuniciramo inozemnim partnerima, predstavništvima HTZ-a, ali i stranim medijima, koji su naši česti gosti. Unatoč složenim okolnostima, turistički djelatnici su spremni odgovoriti na sve zahtjeve posla kako bi osigurali siguran boravak na zadovoljstvo svih gostiju koji stignu na odmor u našu županiju.

Također imamo odlične rezultate u srpnju, s kojih tržišta je ostvaren najveći broj dolazaka i noćenja?

Prema podacima iz sustava eVisitor u Splitsko – dalmatinskoj županiji je u srpnju u komercijalnom smještaju boravilo 710.671 gost što je 62 posto više dolazaka u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Oni su ostvarili 4.318.121 noćenja što je rast od 48 posto. U srpnju su na području Splitsko – dalmatinske županije najveći broj dolazaka i noćenja sa stranih tržišta ostvarili Poljaci (119.839 dolazaka i 913.073 noćenja). Turisti iz Češke zabilježili su 74.972 dolazaka i 554.399 noćenja, Nijemci 69.804 dolazaka i 447.828 noćenja , a turisti iz Slovenije 42.209 dolazaka i 328.234 noćenja.
U prvih sedam mjeseci ove godine u Splitsko – dalmatinskoj županiji je u komercijalnom smještaju bilo 1.033.065 gostiju, što je rast od 70 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarena su 5.843.606 noćenja što je porast od 58 posto, u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine.

Čak 40%  svih nautičkih noćenja ostvareno je u Splitsko – dalmatinskoj županiji, kakva su očekivanja za kolovoz i posezonu?

Nautičari su u srpnju najviše posjećivali upravo akvatorij  Splitsko-dalmatinske županije. Tako je u srpnju  u Srednjoj Dalmaciji bilo 41.202 nautičara koji su ostvarili 257.492 noćenja, što je gotovo 40 posto svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj.
U prvoj polovici kolovoza ostvareno je 19.212 dolaska, te 152.467 noćenja, što je 88% više dolazaka, te 131 % noćenja. Od početka godine ostvareno je 99.720 dolazaka, te 650.000 noćenja, što je porast od 155% u dolascima, te 146% u noćenjima. Očekujemo jednako dobar drugi dio kolovoza i dobru posezonu.

Iznimno smo ponosni što smo u suradnji sa kolegama iz županije uspješno realizirali virtualni prikaz pomorskih puteva. Google Maps su karte s najviše korisnika u svijetu, broje se u stotinama milijuna i stoga je iznimno važno na njima biti  dobro i kvalitetno zastupljen. To su karte na kojima se u današnje vrijeme bazira većina navigacijskih uređaja. Velika većina naših gostiju prilikom dolaska u destinaciju koristi upravo te karte.  Dovođenjem virtualnog prikaza pomorskih puteva gotovo do svakog mjesta  u našoj županiji, gostima se omogućava da prije svog dolaska virtualno obiđu cijelu našu obalu. Ova usluga je novost u svijetu te će  nautičarima uvelike olakšati pronalazak željenog odredišta.  I prilikom stvarnog dolaska na lokaciju osjećat će se kao da su tu već bili. Dosad je zabilježeno preko 14 milijuna prikaza. Također ovaj projekt ima značajnu društvenu i komunalnu svrhu, postiže se transparentnije, odgovornije i učinkovitije upravljanje pomorski dobrom.

Foto: Joško Ponoš, CROPIX, Bol, Hrvoje Gabrić