Aktualno

SJAJNI TURISTIČKI REZULTATI Srednja Dalmacija u znaku turista iz Njemačke, Poljske, među nautičarima najbrojniji Amerikanci!

U kolovozu se Splitsko-dalmatinska županija približila fizičkom prometu iz 2019. godine, a među nautičarima su Amerikanci na visokom trećem mjestu po brojnosti

U mjesecu kolovozu se turistički promet Splitsko-dalmatinske županije približio najboljim predpandemijskim godinama i značajno popravio ukupan rezultat dosadašnjeg dijela godine. Tako je prema sustavu eVisitor u komercijalnom smještaju u tom mjesecu u Srednjoj Dalmaciji bilo 812.896 gostiju koji su ostvarili 5.216.639 komercijalnih noćenja. U odnosu na lanjsku godinu to je rast od 59 posto u dolascima i 45 posto u noćenjima. U usporedbi s kolovozom 2019. godine, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ovog je kolovoza ostvareno gotovo 93 posto noćenja ostvarenih u toj najboljoj poslovnoj godini. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Češke i Francuske.

U tom rezultatu najveći rast imao je grad Split koji je zabilježio 149.584 dolazaka i 578.394 noćenja što je rast od 210 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Makarska je sa 69.410 dolazaka i 444.358 noćenja u kolovozu zabilježila rast od 61 posto u dolascima i 55 posto u noćenjima, a zatim po ostvarenim dolascima i noćenjima slijede Omiš i Baška Voda.

I svih osam ovogodišnjih turističkih mjeseci u fizičkom prometu su iznad očekivanja pa je tako u komercijalnom smještaju u prvih osam mjeseci na području Srednje Dalmacije boravilo 1.853.430 turista koji su ostvarili 11.082.182 noćenja. Tako je ostvaren rast za osam mjeseci od 65 posto u dolascima i 52 posto u noćenjima u odnosu na lanjsku godinu. U cijelom dosadašnjem tijeku turističke godine, u svih osam mjeseci struktura najbrojnijhih gostiju ostala je jednaka onoj iz kolovoza, pa je tako najviše gostiju u dosadašnjem dijelu godine došlo iz Poljske, Njemačke, Češke, BiH i Francuske.

Posebno uspješan bio je kolovoz u nautičkom turizmu Splitsko-dalmatinske županije pa je prema podacima eCrew, ta županija imala 39.361 dolazaka nautičara (rast od 26 posto) i 312.847 noćenja nautičara( rast od 46 posto)u odnosu na kolovoz prethodne godine. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u Marini Kaštela, ACI marini Split i Marini Trogir. U nautičkom turizmu u mjesecu kolovozu daleko najbrojniji gosti su oni iz Njemačke sa 5.634 dolazaka i 44.495 noćenja, slijede Austrijanci sa 3.588 dolazaka i 25.567 noćenja i nautičari iz SAD-a kojih je bilo 3.433 i imali su 25.868 noćenja.

Foto: Joško Ponoš

-Zadovoljni smo dosadašnjim turističkim prometom ostvarenim u županiji. Samo u kolovozu je Zračna luka Split dosegla gotovo 500 tisuća putnika, ukupno su već prešli milijun putnika i to je izvanredan rezultat u ovoj teškoj i stresnoj godini. Sve najave i rezervacije govore kako bi rujan i dio listopada trebali imati vrlo dobru posjećenost ukoliko se bitno ne promjene uvjeti putovanja. Poznato je da je Srednja Dalmacija u posezoni uvijek pri vrhu po posjećenosti. Prema informacijama hotelijera, kampova, obiteljskog smještaja i marina te najavi prometa zračne luke Split, rujan bi mogao biti na 60 posto prometa iz 2019. godine. Gosti iz Njemačke i Poljske su obilježili ovogodišnju sezonu u našoj županiji, a posebno nas raduje broj Amerikanaca u nautičkom turizmu – kaže Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.