Aktualno

Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja BLAGO ZEMLJE U ČOVJEKOVIM RUKAMA

Nakon niza uspješnih i rado posjećenih radionica, Turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i u suradnji s Muzejom Cetinske krajine u Sinju, ove godine – nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije prouzrokovane korona virusom – organizira edukativnu radionicu “Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“. 

Ovogodišnja radionica biti će održana 22. listopada (petak) u 18:00 sati u prostorijama Muzeja Cetinske krajine u Sinju. U uvodom dijelu ove edukativne radionice čuti ćemo zanimljivo predavanje naših muzealaca koji će nas upoznati slončarstvom i njegovom ulogom u razvoju kultura i civilizacija.

 Zatim će voditelj radionice gospodin Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora ovoga tradicijskog zanata, prezentirati izradu glinenog (zemljanog) posuđa. Polaznici radionice, ukoliko žele, moći će se i samostalno okušati u izradi glinenih posuda uz stručnu pomoć majstora Knezovića.

Valja istaknuti kako početci lončarstva ručnog kola sežu u 4. stoljeće prije Krista, a da je selo Potravlje njegova kolijevka. Naime, stoljetnom tradicijom izrade zemljanog posuđa do Drugog svjetskog rata bavilo se pedesetak obitelji u selima Cetinske krajine, a u samom Potravlju njih dvadesetak. Još je davne 1774. slavni talijanski putopisac Alberto Fortis ustvrdio kako su potravski grubi lonci izdržljiviji od onih iz njegove domovine. 

To je bilo vrijeme kad su se u domaćinstvu upotrebljavale razne zemljane posude, lonci, bakre za kuhanje mlijeka ili za pripremanje pure – rijetke kukuruzne palente, ćupovi za držanje masla i kiseloga mlijeka, lonci za čuvanje vina, žita, škaldini – posude za nošenje žara, peke, cripnje – zvonoliki poklopci kojima se pokrivalo tijesto za pogaču ili neko drugo jelo na otvorenom ognjištu, pjati – tanjuri za serviranje jela, zdile (plitke zdjele), ruketnjaci (vrčevi za piće), muzine (male štedne kasice)… Svaka je posuda imala naziv prema namjeni (bakra mlikarica, purarica, dubočica, … ). Danas se, uz neke tradicijske posude, izrađuju i one novih oblika i namjene, npr. amfore (za turističku prodaju), lonci za cvijeće – pitari te razni minijaturni oblici tradicijskoga posuđa koji se nude kao suveniri.

Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Radionice će se održavati u skladu s preporukama i važećim mjerama HZJZ i  Stožera Civilne zaštite.

Za sve polaznike pripremili smo prigodne suvenire koji će biti podijeljeni po završetku radionice. 

Video materijali:

Svi zainteresirani mogu svoje prijave poslati na e-mail: info@visitsinj.hr ili se prijaviti na broj telefona 021/826-352 do petka, 22. listopada u 12:00 sati. 

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen.