Aktualno

INSPIRACIJA NA SVAKOM KANTUNU 7 razloga zašto je Šibenik najatraktivniji u jesen

ZALJUBITE SE U ŠIBENIK – NAJINSTAGRAMIČNIJIGRAD NA SVIJETU!

INSPIRACIJA NA SVAKOM KANTUNU – pomislio bi svatko tko vidi idilične šibenske kamene uličice, od bež-bijelog kamena sa rumenim oleandrom i šarmantnim obilježjima raznih stilskih razdoblja, poput raskošnih prozora špicastog oblika iza kojih kao da su stanovale princeze!

Znajući da ćete poželjeti izvući Vaš fotoaparat čim dođete u prekrasnu šibensku staru gradsku jezgru, pripremili smo za vas čitav popis atrakcija u ovom gradu prepunom šarma!

RAZGLEDAJTE KATEDRALU SVETOG JAKOVA. Ovoj krasotici nikakvi filteri ne trebaju – katedrala Svetog Jakova najznačajnije je djelo iz 15. i 16. stoljeća na tlu čitave Hrvatske!

 Treba li spominjati da će fotografije pored ove gotičko – renesansne građevine biti neodoljive? Posebnu pozornost obratite na friz od 74 glave Juraja Dalmatinca, koje predstavljaju osobe iz ondašnjeg javnog života. Romantični štekat nedaleko katedrale omogućuje da uz osvježavajući napitak ili omiljeni espresso, uživate u tonama mediteranskog šarma i jednom od najdragocjenijih primjeraka domaće kulturne baštine.

NE PROPUSTITE POSJET nekoj od šibenskih kušaonica! Kušajte čuvenu dalmatinsku platu i najukusniji pršut i sir na ovim prostorima, a tradicijske delicije uparite s nekim od sjajnih vina! Pošip mami čarobnim aromama koštunjavog voća, kruške, cvijeta kamilice i ljekovitog bilja dalmatinskog krša, Opolo osvaja nježnom simfonijom vinogradarske breskve i divljeg cvijeća, ali je ipak kralj među vinima ponositi Babić, puna i zaokružena okusa, koji će opčiniti i najzahtjevnija nepca notama crvenog voća, tamne čokolade i začina!

OBIĐITE GAME OF THRONES LOKACIJE. Ukoliko ste ljubitelj popularne serije, tada dobro znate da su fotke sa lokacija snimanja ovog planetarno popularnog serijala stvar prestiža na društvenim mrežama! 

Katedrala Svetog Jakova poslužila je kao kulisa u devetoj sezoni kada je Šibenik “odglumio” grad Braavos; konture njegova starog dijela, u istoj “ulozi”, pojavljuju se i u petoj sezoni, dok je tvrđava Svetog Ivana portretirala grad Meereen.

POTRAŽITE PREKRASNE SUVENIRE. Nama se sviđaju šibenski botuni, koji su nekada resili muške narodne nošnje, a danas ih ima u obliku naušnica, prstenja, broševa, igala za kravatu… Ništa manje šarmantna nije ni čuvena šibenska kapa narančaste boje sa karakterističnim crvenim vezom, a prava divota su i crveni koralji sa otoka Zlarina, kojima se, uz to što simboliziraju ljubav i odanost, pripisuju čudesna blagotvorna svojstva!

ISTRAŽITE IMPRESIVNE TVRĐAVE. Šibenik ih ima čak 4, a svaka od njih činit će savršenu kulisu za Vaš idući Instagram post! Tvrđava sv. Mihovila okružena bedemima od čak 1.5 kilometra nerijetko je bila okosnica obrane grada, a danas je savršen vidikovac, i zahvaljujući predivnu amfiteatru, divno mjesto za ljetne koncerte.  

Tvrđava Barone mjesto je gdje zidovi govore te je njena prošlost prepričana AR tehnologijom proširene stvarnosti – zagledajte se daleko u povijest Šibenika, a svoj posjet začinite uživajući u craft pivima ili pak likerima specifičnih dalmatinskih okusa, poput oskoruše, šipka, žižule i drenjine!

Tvrđava Svetog Ivana, koja prolazi projekt velike revitalizacije, “posudila” je izgled gradu Meereenu iz Game of Thrones serijala, a u istome se jasno vidi i tvrđava Svetog Nikole, sa svojim nevjerojatno dojmljivim izgledom i renesansnim arhitektonskim rješenjima.

Mišljena za morsku obranu od Turaka, tome na kraju nije ni služila, ali danas predstavlja jednu od najintrigantnijih poslastica za razgled do koje se dolazi autom ili brodom – pa i doslovno! Naime, domaći Kraš napravio je slatku verziju ove ljepotice – u bijeloj čokoladi!

PROŠETAJTE KANALOM SVETOG ANTE i isprobajte šibenski recept za zaborav briga! Ova nevjerojatna šetnica ponešto je izmještena od grada, sa pregršt staza za šetnju i vožnju biciklom.

Uživajte u idiličnom morskom okruženju koje bi Vas moglo posjetiti na kakvo egzotično otočje i napravite divne fotografije. Već čujemo Vaše oduševljene pratioce kako klikću: ”Želim baš ovdje!”

sibenik-tourism.hr

Foto: Tz grada Šibenika, croatia.hr, NP Krka