Aktualno

Besplatni seminar za interpretatore kulturne baštine „Kako srednjovjekovni novac banovac povezuje grad Zagreb i Požeško – slavonsku županiju?“

BESPLATNI WEBINAR „„Kako srednjovjekovni novac banovac povezuje grad Zagreb i Požeško – slavonsku županiju?“

Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 24. veljače 2022. od 10.00 do 15.30 sati u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

img_6832-large

Srednjovjekovni novac banovac – novac kovan u prvoj hrvatskoj kovnici novca!

U Pakracu je još sredinom 13. stoljeća djelovala prva hrvatska kovnica novca u kojoj su se kovali slavonski banovci. Kovnica se po prvi put spominje u povelji Bele IV. iz 1256. godine. Kovnica je najvjerojatnije bila smještena unutar zidina srednjovjekovne utvrde – odnosno pakračkog Starog grada koji se nalazio u neposrednoj blizini ovoga mjesta i zauzimao je samo središte današnjeg grada. 

Kovnica novca u Pakracu postojala je od 1256. do 1260. godine. Nakon toga je premještena u Zagreb. S obzirom na dobru kakvoću, ovaj novac je osim u Slavoniji bio u opticaju i u susjednim zemljama; Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni.

Naš banovac je bio srebrni novac na kojemu je na prednjoj strani kuna u trku a na naličju patrijarhalni (dvostruki) križ s dvije okrunjene glave.

Za vjerovati je da je upravo pakračka kuna bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Naime, prije pojave kovanog novca, kunino krzno se koristilo kao platežno sredstvo!

A danas svoj primjerak Slavonskog banovca možete i samostalno iskovati te ponijeti kući jedinstveni suvenir!

 

Opis fotografije nije dostupan.

Na ovom seminaru predstaviti ćemo uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, otkriti tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Dijana Katic, Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka. Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.

Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.
Prijava za webinar je otvorena do utorka 22. veljače 2022. godine do 16 sati na: https://forms.gle/a7Y7F37gjMXg9wHHA

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge