Aktualno

8. SMOTRA SIRNICA OTOKA BRAČA Čije su sirnice najukusnije?

Sutivan, 18. travnja 2022., trg ispred općinske zgrade od 10.30h

Narodna knjižnica Sutivan i TZO Sutivan organiziraju ovogodišnju “8. smotru sirnica otoka Brača“, tradicijsku gastronomsku manifestaciju koja će se održati na uskršnji ponedjeljak 18. travnja  2022. u Sutivanu na trgu ispred općinske zgrade od 10.30 sati.

Manifestaciju je pokrenula 2011. godine Narodna knjižnica Sutivan s idejom da se održava svake godine u drugom bračkom mjestu tako da su dosadašnji domaćini Smotre bili: Sutivan, Nerežišća, Škrip, Selca, Bol, Postira, Supetar i ove godine smo opet u Sutivanu.

Cilj događanja je okupiti uzorke sirnica (pinci) iz što više bračkih mjesta kako bi utvrdili koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi omiljenih Uskršnjih kolača i druženje uz razmjenu iskustava, recepata, savjeta i ideja. Mjesto s najvećim brojem bodova među prijavljenim sirnicama osvaja laskavu titulu “Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača” za tekuću godinu.

Domaćinstvo sljedeće godine nije obvezno u mjestu čije će sirnice biti najukusnije već može biti i u drugom bračkom mjestu koje za to iskaže interes.

Manifestacija svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu  Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom «Mediteranska prehrana» čiji je jedan od nositelja i Narodna knjižnica Sutivan.

Pozivamo sve čuvare i ljubitelje kulinarske tradicije otoka Brača da nam se pridruže i ove godine u ugodnom druženju uz kulturno-zabavni program koji organizira domaćin – Turistička zajednica općine Sutivan i prigodnu degustaciju sirnica nakon završetka ocjenjivanja. Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

PROGRAM:

10.30 USKRSNI ŠUŠUR (zabavni program TZO Sutivan koji uključuje: uskrsni doručak poslužen na trgu, ˝Wild Brač˝ program u centralnom parku, ˝Facepainting˝ animaciju za djecu, kavu, sokove, sladoled, kokice i šećernu vunu na štandovima, glazbu)

do 10.30 zaprimanje uzoraka sirnica na ocjenjivanje


oko 11.30 proglašenje rezultata smotre i degustacija sirnica

INFO telefoni:

TZO Sutivan 021 638 357, 098 953 7913