Aktualno

Meeteating Mediterranean – Bol na Braču domaćin međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta

 

Bol krajem lipnja postaje mjesto susreta mediteranske kulture, amještanima i gostima kuhat ćepoznati chefovi David Skoko iLuis BritoOd 19. do 21. lipnja Bol na Braču postat će mjesto međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i festivala Imena, a gost zemlja je Portugal, odnosno grad Tavira koji je njihov predstavnik na UNESCO listi nematerijalne baštine.

U dijalogu baštine, gastronomije i razmjene iskustava Hrvatske i Portugala kao dvije mediteranske zemlje, u Bolu će se obilježiti 10 godina od uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine.

Bol će po prvi put ugostiti dva poznata gastronomska chefa – dobro znanog Puležana Davida Skoku, široj javnosti poznatog i po gostovanjima u kulinarskim emisijama, a uz njega će u Bolu gostovati portugalski chef Luis Brito, koji je na čelu restorana s Michelinovom zvjezdicom A Ver Tavira. Oni će mještanima i turistima na Rivi pripremati mediteranska jela koja će predstavljati kuhinje Hrvatske i Portugala, te ih približiti mještanima i gostima Bola.

Susret dvaju mediteranskih zemalja – Portugala i Hrvatske u malom mjestu na otoku Braču, pokazuje da novi koncepti, koji slave zajedničke kulturne poveznice, daju veliku dodanu vrijednost ponudi mjesta.

U sklopu festivala održat će se i panel diskusija „Mediteran kao mozaik“ pod moderatorskompalicom novinara Davora Mandića, na kojoj će uz g. Soaresa iz Portugala sudjelovati dr.sc.Daniela A. Jelinčić (IRMO) i dr.sc. Radoslav Bužančić, direktor Konzervatorskog odjela u Splitu. U Galeriji malih formata Koloč, izložbom DIJALOZI, slikarica Jelena Bando iz Zagrebapredstavih će svoj novi ciklus slika, a festival Imena bio bi nezamisliv bez bračke marende„Trudna teća“ koja će se održavati na bolskoj pijaci u jutarnjem dijelu programa.

Foto i izvor: TZ Bol, autor: Mario Kučera